Witamina B – właściwości i funkcje

Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Łagodzą stany napięcia nerwowego, poprawiają samopoczucie oraz koncentrację. Witaminy z grupy B wpływają zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Odgrywają istotną rolę w procesach metabolicznych, biorą udział w procesie przyswajania węglowodanów- zmieniają glukozę w energię. Dzięki witaminom z grupy B mamy lepsze samopoczucie i sprawny umysł. czytaj dalej
Wolne rodniki kontra Witamina C – działanie antyoksydantów
Czym są wolne rodniki i jak wpływają na nasz organizm?
Tlen jest składnikiem powietrza, wody oraz litosfery.
Reaguje ze wiązkami organicznymi w taki sposób iż pobiera od nich elektron. Następnie dochodzi do utlenienia tych związków i jednocześnie ulega redukcji. Jako cząsteczka może występować w postaci niesparowanych elektronów lub jako dwurodnik.
Nasz organizm w wyniku fotoutleniania, stresu fizjologicznego, a także poprzez działanie systemu odpornościowego może wytwarzać szkodliwe formy tlenu. A mianowicie : nadtlenki organiczne i nieorganiczne oraz wolne rodniki.
Charakteryzują się one dużą reaktywnością elektronów, zdolnością do kompilacji z innymi rodnikami a także dysmutacji.
Wolne rodniki aby uzupełnić niedobory, pobierają brakujące elektrony od innych cząsteczek, wówczas stają się stabilne i tym samym powstają kolejne nowe wolne rodniki, które atakują nowe cząsteczki. Tym sposobem dochodzi do uszkodzenia głównych składników komórkowych. czytaj dalej
Witaminy w kroplówce
O tym, że organizm człowieka potrzebuje witamin do prawidłowego funkcjonowania wie każdy. Od dziecka jesteśmy o tym edukowani… Jak jednak ta wiedza przelewa się na praktykę i świadomość ich zażywania?
Jeszcze kilkanaście lat temu nasza wiedza o witaminach opierała się o dane diagnostyczne – ile i jakich witamin jest w miligramie danego produktu. Nasze babcie i mamy żywiły nas w oparciu o tą wiedzę. Teraz wiemy, że te wartości są bardzo zaburzone. Marchewka wyhodowana w odpowiednich ekologicznych warunkach diametralnie różni się od tej wyprodukowanej w warunkach sztucznych, za pomocą chemii, pestycydów i nawozów. Żeby zgłębić temat, zatrzymajmy się może właśnie przy tej marchewce.
czytaj dalej